‘Din plinãtatea Duhului Sfânt’. Un blog de literaturã şi psihologie. Tablete, eseuri, analize, racursiuri, adnotãri
vineri, 28 decembrie 2012
Scriu adesea despre tipãrituri în general, rareori despre exemplare—totuşi, acestea sunt mãcar la fel de importante—cutare exemplar, etc.. Nu e un obiect substituibil, înlocuibil, nici marcat numai prin degradare, jeg, deteriorare, etc.. Regimul exemplarului nu e acela al obiectului casabil, uzat şi înlocuit. Şi nu citim o carte, cum vrea intelectualul auster, ci un exemplar. E ceva menţionabil mai degrabã în eseuri, decât în pagini ştiinţifice. Eu mã gândesc la funinginea de pe ibric, de acum 3 ½ l..
Se întâmplã sã te gândeşti la câte un exemplar—aşa cum cineva amintea vol., folosit de A., al cutãrui neokantian francez, iar dublinezul vorbea despre ‘Etica …’.
Dispreţuirea exemplarului e o formã de a se detesta. Exemplarul nu e momentul, ci latura. Îmi plac tipãriturile, ca prezenţã şi stimul.
Relaţia cititorului cu exemplarul nu e o formã de deteriorare, de uzare. Adicã, nu e necesar, nu trebuie trãitã, sau perceputã, astfel. Reflecţia despre exemplare revine, însã, scurtelor rãgazuri—subiect, cum am mai spus, al eseisticii, al ocazionalului, nu al ştiinţei propriu—zise. Bucuriile bibliofiliei aşa cum o înţeleg eu sunt distincte, dar inseparabile de ale cititului—sunt tot literare prin natura lor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu