joi, 20 iunie 2013

Văzut ‘Planeta uitată’ (traducere plesnită a titlului); nu are mai mult de şase personaje: în ordinea importanţei, Cruise, Kurylenko, Riseborough, Freeman, M. Leo, N. Coster—Waldau. E încă o ocazie de a remarca nivelul flagrant de scăzut al actoriei lui Cruise—a se vedea scena certei cu Victoria, şi trăirile lui de Waldo al viitorului, în sălbăticia bucolică. De acelaşi nivel execrabil e şi actoria lui A. Riseborough şi Kurylenko. Freeman e singurul care ia ceva altitudine, în puţinele scene pe care le—a primit.
‘Oblivion’ începe ca un film cu extratereştri, cu invadatori extratereştri—dar implică de la bun început un mister, deoarece ştim că urmează intrarea în scenă a lui Freeman, iar titlul sugerează o altă tematică decăt aceea a luptelor cu extratereştrii.
Stilul general e neconvingător, altceva decât s—ar fi cuvenit.
Comparaţia cu ‘Matrix’—ul e deplasată. Scenariul n—are niciun pic de anvergură, şi devine, repede, cârpăceală.
Trei alte observaţii: povestirea pare însăilată (călătoria către Teta) şi grăbită (execuţia zorită care urmează atacului dronelor în adăpost), estetica Tetei e subutilizată, şi stângăciile abundă (--de ce crezuse soţia lui Harper că faptul de a—l însoţi pe Teta îi garanta întoarcerea—de ce tehnologia tetană nu permite identificarea pasagerului din sarcofag, etc.). Filmul putea fi un episod TV bun. Alura e aceea de bandă desenată—alura narativă, vreau să spun, de idei, de stil narativ. Evocarea virtuţii romane (Horaţiu
, apărătorul podului, salvatorul poporului său) mi—a plăcut, şi multe elemente tindeau către o eficienţă stripologică. Adică, funcţionau într—o gândire ca aceea care modelează naraţiunea stripologică. În câteva cuvinte, estetica narativă e aceea a benzii desenate, stilul narativ ţine de serialele TV, dar cu un buget de serie A; execuţia narativă a câtorva idei promiţătoare şi actoria lasă de dorit. Ideile însele ţin de specificul benzii desenate: poate fi deajuns ca numai să pară interesante, originalitatea e de altă natură.
Drumul spre Teta pare o însăilare de ultim moment.
Scenele urmăririlor cu drone, etc., amintesc ‘Top Gun’—ul.
Asamblarea, dezarticulată, e a unui film de serie B.
Nu poţi să nu observe cât de şubredă e actoria lui Cruise, strădania de expresivitate, supralicitarea şi schematismul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu