‘Din plinãtatea Duhului Sfânt’. Un blog de literaturã şi psihologie. Tablete, eseuri, analize, racursiuri, adnotãri
luni, 16 ianuarie 2012
Muzicã
Muzicã
Sb., având ceva dispoziţie pentru muzicã, trec de la o determinare compulsivã la una dinamicã, şi ascult mai ales F. Tears, T. Army, Waltari, Wintersun, W. Temptation, Wizard (parcurgerea playlistului VII, de acum 3 l.; oricum, nu numerotez playlisturile decât de la o vreme). Citesc câteva articole—mai ales despre psychobilly, alternativ şi gothabilly; aceasta e şi paleta muzicii pe care o ascult acum, mergând de la punk, post—punk şi New Wave, cu suprapunerile fireşti (alternativ, etc.), pânã la disco, post—disco, neapãrat electropop şi rap, cu trecerile ştiute cãtre power, rockul dur, pop—ul insipid şi monoton, genurile naţionale, vechea muzicã uşoarã, cu şlagãrele ei.
Sunt un ascultãtor de punk, indie, metal, new wave, goth, rockabilly, electropop, rap, disco, alternativ [1], pe cât se poate nefanatizat; cine mã citeşte, ştie cã ascult şi Mariza, Celentano, Beethoven.
Suprapunerile între alternativ, post—punk şi New Wave. S. Distortion sunt consideraţi şi rockabilly, şi alternativ.
Cât din muzica aceasta îi vorbeşte afectivitãţii? Beyle se încânta de compozitori de operã care s—au demodat de mult; aşadar, valabilitatea nu constã într—o perenitate a reputaţiei, e altceva decât nedemodarea.
Îmi puteţi înscrie numele de meloman în dreptul rapului alternativ. Hip hop—ul poate sã fie o muzicã foarte rafinatã, aproape şic—mã gândesc la hip hop—ul care le place rockerilor—al rapperilor de pe coasta rãsãriteanã a SUA. Dum., gust mai degrabã semitonurile şi eleganţa atenuatã, discretã, a rapului de calitate (playlistul X)—îmi place latura de jazz şi funk, de estompare, refuzul senzaţionalismului, refuzul de a fi epatanţi, palpitanţi, teribilişti sau şlãgãroşi—e un hip hop poate la fel de interesant ca jazzul ascultat de Vian—aici e vorba despre funk şi jazz; am sistat fumatul (de vin.), însã de azi, dum., am reluat cafeaua—mai mult din cauza frugalitãţii alimentare (cartofi fierţi, cu usturoi, şi pâine cu compot de mere). Scriu nu doar mai mult decât citesc—ci şi mai mult decât gândesc; e adevãrat şi cã scrisul mi—a lipsit aproape la fel de mult ca cititul.
De la serviciul radiologic al Urologiei aştept integrare profesionalã şi coerenţã medicalã—şansa, pe care o cerusem, de a învãţa din manuale, de a avea ocazia sã folosesc manuale, în condiţiile nedispersãrii patologiei.
Jazz, funk, alternativ, post—punk.
Literaturã şi psihologie, umor şi muzicã. Poezia. Pasul III.
NOTE:
[1] Alternativul înseamnã indie, grunge, post—punk, New Wave, etc..
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu