joi, 17 ianuarie 2013





Uitasem sã îl adaug pe Steinbeck listei autorilor americani care definesc, pentru europeni, izbânda acelei literaturi—Faulkner, Hemingway, Salinger, Updike, Mailer, desigur Miller (unicul)--dar pe care americanii neaoşi se simt îndreptãţiţi sã îi dispreţuiascã; cazuri similare ar purtea sã fie şi Poe, James, chiar Pound, London, Cooper, poate Twain, câţiva dramaturgi. Existã, în asta, un anume militantism, o crispare, un tezism—şi o certã lipsã de bonomie—o aferare. Scriitorii americani gustaţi în Europa tind sã fie dispreţuiţi de conaţionalii lor—sau taxaţi ca neîndeajuns de americani—sau de caracteristici—sau de artişti—sau de atici, de succinţi, de sobri, etc.—cusururile gãsite de critica maşterã sunt atâtea! Se poate spune cã succesul european cert e deajuns pentru a—l descalifica acasã pe scriitorul american! Reporterii de baseball sunt avantajaţi. Dar tot ceea ce admira Europa—de la generaţia lui Pavese, Camus, Sartre, la aceea a lui M. Ivãnescu—e vitregit de critica americanã actualã. Ceea ce li s—a pãrut atâtor europeni a fi mai bun, mai de soi în literatura americanã, e taxat de întâii beneficiari ca de duzinã! Europenilor [1] le place din literatura americanã altceva decât le place americanilor înşişi—cu alte cuvinte, perspectiva neamericanã asupra literaturii SUA e diferitã de aceea americanã, de reprezentarea literarã de sine.
Longfellow e, probabil, cazul de manual, cel mai ilustrativ. Americanii au tins sã fie mult mai severi cu Cooper—decât sunt englezii cu Scott—sau chiar cu Dna. Radcliffe! Nu la fel par sã stea lucrurile pentru Melville, chiar Dreiser, Nabokov! Însã Bellow şi Roth îşi au, fiecare, contestatarii—din cauza stilului, se pare!

Fapt e cã Faulkner şi Hemingway au avut, cândva, admiratori de talia lui Pavese, Camus, M. Ivãnescu, etc.. Azi, arta lor e bagatelizatã.


NOTE:

[1] Şi nu numai; istoria literarã borgesianã, de ex., a putut nedumeri—ca originalitate a selecţiei, etc.. Americanii se înţeleg, şi literar, pe sine, altfel decât îi înţeleg neamericanii—ceea ce nu e cazul pentru francezi, englezi, etc..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu