duminică, 25 octombrie 2015




Sâmbătă seara, ‘The Vision’, cu Bruce Gordon, episod din ‘One Step Beyond’: o întâmplare militară din noiembrie 1915, când, pe front, mai mult de o mie de oameni au experienţe extrasenzoriale, unul e acasă, cu familia lui, altul pe puntea unui vas, altul simte văzduhul înmiresmat al verii şi adierea tămâiei; adică, ideea de bine a fiecăruia. Există un contrast subtil între farmecul sugerat al acestor experienţe, şi prozaismul primei scene, în care oamenii unei patrule discută despre vinul din pivniţă, etc.. Experienţele relatate de soldaţi sunt superioare coincidenţei salvatoare, ocazionate de setea de coniac a unuia din ei. Însă tocmai acest deznodământ unifică semnificaţia, pentru că pofta de a bea coniac nu aparţine în mai mică măsură unui plan tainic, decât experienţele inexplicabile.
Condamnaţi ca dezertori, soldaţii din patrulă sunt apăraţi de un căpitan, avocat în viaţa civilă.
B. Gordon a apărut şi în alte seriale legendare ale acelei vremi: ‘Northwest Passage’, ‘Outlaws’, ‘Decoy’. Avea 43 de ani când a jucat rolul avocatului apărării; e unul din rolurile lui de personaj pozitiv, un militar ocazional, necazon. Cariera lui a fost mai ales în televiziune. Avea o fizionomie remarcabilă, foarte virilă şi, în acest episod, ca ofiţer, de o gravitate melancolică.
‘One Step Beyond’ a avut mereu actori pricepuţi, şi e o ocazie pentru a recapitula mult din ce a fost mai bun în televiziunea americană a anilor ’50-’60.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu