luni, 9 noiembrie 2015




Duminică seara, ‘The Return of Mitchell Campion’, cu Patrick O’Neal şi Lilyan Chauvin, episod din ‘One Step Beyond’, definit de umor şi utopie (existenţa ideală); în cele peste patru minute de moarte clinică intraoperatorie, un pacient călătoreşte, în trup, într-o insulă mediteraneană spaniolă (unde ‘revine’ ulterior, ca turist, iar spaniolii îl cunosc). Gazda numeşte acest fenomen, ‘teleportare’. Cele câteva minute din spital însemnaseră zile, pe insulă. Insula e spaniolă dar, în fond, general-mediteraneană, adică utopică, idilică, paradisiacă, ideală. Iar această experienţă îi va fi dăruită o a doua oară celui revenit din moartea vremelnică.
Titlul se referă la ‘întoarcerea’ protagonistului într-o insulă pe care credea că n-o mai vizitase niciodată; o utopie eshatologică. Episodul e destul de hazliu.
Unele lucruri concordă (localnicii îl recunosc), altele, nu (datele lipsesc din registru), sugerând natura dublă, echivocă a primei călătorii, ce rămâne nesusceptibilă de o explicaţie convenţională (după cum afirmă un localnic sfătos, răspunsurile sunt multe, însă noi nu le cunoaştem pe toate …); turistul nu îşi aminteşte cea mai mare parte a sejurului său precedent, dar şi-o aminteşte atât pe iubită, cât şi cuvântul simbolic. Dincolo de inadvertenţe, întâmplarea e o utopie: un american banal găseşte Paradisul pământesc, insula mediteraneană unde îl aşteaptă o frumuseţe spaniolă, existenţa lui trece de la anodinul anterior, la plenitudinea paradisiacă, aşa că americanul regăseşte în viaţa obişnuită experienţa pe care o avusese în moartea clinică (insula, iubita), iar natura cu totul utopică, ideală şi fericită a acestei noi existenţe semnalează dimensiunea ei eshatologică; la moarte, îi fusese dăruită o existenţă ideală, pe care o regăseşte imediat după ce părăseşte spitalul (paşaportul pentru Rai). Numele localnicilor sunt general-mediteraneene: Francesca, Alexis ….
Iar Lilyan Chauvin e delicatesa episodului.
Patrick O’Neal era din Florida; a studiat teatru la universitate, apoi la studioul lui Strasberg. Rolul din acest episod e din tipologia americanului obişnuit.
Lilyan Chauvin e iubita spaniolă, reîntâlnită, dăruită a doua oară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu