vineri, 19 decembrie 2014

Eduard Jurist, 'Captivi în spaţiul comic'


Eduard Jurist era un satiric sceptic; cele mai multe schiţe ale lui sunt mici eseuri hazlii, dialogate, care nu se întemeiază pe poantă sau pe întâmplări, pe anecdotă; nu e un umor de imaginaţie, de fantezie. De aceea, schiţele lui sunt mai aproape de eseul dialogat, moderat amuzant, decât de snoavă.
Umorul lui Eduard Jurist e caustic şi amar, dezamăgit, practicat ca antidot al derizoriului, al urâţeniei cotidiene, al penibilului (portarul horticultor, cumpărarea eşuată a unui câine, etc.), umor de satiră socială bonomă, dar resemnată, de un pronunţat ton eseistic şi ocazional.
Undeva, umoristul defineşte lapidar poetica schiţei: 'una obişnuită, de lucru, o ţigară aspră cu tutun negru, cotidian'.
Câteva sunt schiţe de anticipaţie umoristică ('Parcul cibernetic', povestirea despre gravitoni şi antigravitoni, 'Anabel 1').
În 'Captivi în spaţiul comic' există şi butade despre inventatori şi savanţi, şi o microdramă existenţialistă. Nu lipsesc îndrăznelile politice îngăduite, licite, începând cu titlul culegerii, şi urmând cu referirile la fobia caricaturilor, emigrare, ilegalităţile 'omului de la volan'.

Volumul lui Eduard Jurist a apărut în urmă cu 35 de ani; şi de la Revoluţie a trecut un sfert de veac. Unele schiţe vă vor aminti, cred, de scheciurile de Revelion, cu decoruri desenate şi beteală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu