duminică, 27 martie 2016




Prototipul meschinăriei penibile bârlădene, şi al imundului bârlădean în genere, ca şi al ratării şi obrăzniciei, e negustorul I., un imbecil perfid; omul care, cerşindu-ţi un plafon, şi oferind un cuantum derizoriu, se răzgândeşte după ce chiar el îţi întinde un volum (ornat pentru că autorul era sărbătorit de comunişti), pentru că I. vrea pe loc o sumă uriaşă dând în schimb deşeuri. Nesimţirea bârlădeană e dreasă cu tupeu. Însă vigoarea acestei nesimţiri o dă imbecilitatea. Bârladul e o cloacă, polul mizeriei şi al mârlăniei.
Pare consternant ca o lichea care solicită o sumă să revoce o ofertă derizorie (ediţia … cartonată a versurilor unui proletcultist). Dar e nesurprinzător, din partea unui bârlădean. Nicio prudenţă şi nicio duritate nu e excesivă cu aceste otrepe.
Viaţa cuiva, însă, a mea, nu trebuie să fie la dispoziţia Ibăneştilor. Cuprinsul experienţei e rezultatul unei selecţii. Efuziunile sunt greşeala principală. Pasivitatea şi credulitatea determină devorarea existenţei de către otrepe. Pe drum, I. s-a gândit să pună în joc numai deşeurile, ca atare informându-mă că, de fapt, nu e pregătit, că integralele faimoase nu sunt accesibile, etc.. Aşa am conştientizat iresponsabilitatea pasivităţii şi a defetismului. Pe drum, I. s-a gândit că nu merită să pună în joc ceea ce e de soi, şi că suta de dolari o va obţine pentru deşeuri. Prin urmare, odată ajunşi în magazie, îmi spune că, de fapt, nu e pregătit, etc.. Viclenia bârlădeană e rudimentară, dar eficientă. Ea are robusteţea aliajului de nesimţire şi cretinism. De aceea, dejucarea ei trebuie să pornească de la înţelegerea simplismului ei fără ocolişuri. I. e întrutotul reprezentativ pentru canaliile bârlădene. Iar cei mai nou veniţi s-au integrat fără cusur. Într-adevăr, n-ai cu cine …. Bârladul e o lume anapoda, şuie.
La Bârlad, radiologul spitalului de adulţi nu beneficiază de contractele de tomografie pe care spitalul de acolo le are cu o firmă. Tomografia cu beneficii pentru medic e rezervată altora. Trebuie ajutaţi medicii ieşeni. Tomografiile se fac pentru pacienţii spitalului, pe cheltuiala acestuia, însă beneficiază medici de aiurea.
Medicii bârlădeni, în ingenuitatea lor înduioşătoare, nu ştiu că radiologul spitalului pentru adulţi e recomandabil să deţină contractul cu firma căreia spitalul îi trimite pacienţi pentru tomografie. Ei nu ştiu acest lucru. Sunt doar bârlădeni. Iar spitalul achită cu galanterie tomografii făcute la o firmă privată de medici de aiurea. E vorba despre oligofrenism şi ticăloşie, însă a doua prevalează. Degeaba eşti radiolog al spitalului din Bârlad, deoarece de contractele pentru tomografie beneficiază medici de altundeva.
Radiologul spitalului de adulţi scrie recomandări de tomografie, de care însă beneficiază … medici care nici nu dau prin Bârlad. Pare consternant? Dar funcţionează la Bârlad. N-ai cu cine ….
Tot ceea ce se obişnuieşte altundeva, se revocă la … porţile Bârladului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu