joi, 29 noiembrie 2018

'Furtună în Marea Serenităţii'

Ieri am citit câteva zeci de pagini din 'Nevoia de cercuri', culegere caracterizată de diversitatea de stiluri şi de sentimente; ansamblul e caleidoscopic, ironia nu e nici ultimul, nici singurul cuvânt al lui Geo Dumitrescu. Unitatea internă a fiecărui poem e remarcabilă.
Pretinsul antiretorism (în sensul de critică nu neapărat a grandilocvenţei, ci a clişeelor, sau a celor susceptibile de a fi percepute drept clişee, şi a limbajului ca atare, însă şi aceasta poate deveni uneori o retorică a limbajului obişnuit, afectarea lipsei de pretenţiozitate, o altă formă de retorism) nu e definitoriu pentru toate poemele 'Nevoii de cercuri'; de ex., 'Pastel caligrafic …' şi alte poeme de iubire. La Geo Dumitrescu, semnificaţia e de critică internă aproape naivă, cu scopul de a reabilita simplitatea, expresivitatea simplităţii, de a exorciza blazarea, pentru ca simplitatea să aibă viaţă în poem, să afirme şi să fie afirmată.
Uneori critică simplitatea (devenită ineficientă, sau părându-i-se astfel), eficienţa limbajului obişnuit, alteori o practică, o consacră, o reintroduce în circulaţie, o girează, alteori e neobaroc.
Geo Dumitrescu scrie ceea ce nu rosteşte, scrisul suplineşte ceea ce nu se poate consuma în viaţă, ca atare expresia e nemijlocită, jubilatorie şi literară. Psihologia artei lui e una foarte individuală şi complexă, de nerezumat prin lozinci.
Nu ar trebui exagerat, supralicitat rolul criticii limbajului.
Geo Dumitrescu, autor simpatic, afirmă literarul împotriva poncifului, îl asanează.
Nu e convins de neîncrederea în eficienţa simplităţii.

Pornind de la stilul românesc al 'Nevoii de cercuri', ne putem gândi la neglijenţa faţă de limbaj, de exigenţele expresiei verbale, a atâtora dintre patrioţii de azi, absolut neinteresaţi de ideea că, în principiu, un popor există prin limbă. Falsitatea lozincilor autohtoniste de azi, neautenticitatea celor care le vehiculează sunt evidente mai întâi în această neglijenţă, în antipatia resimţită de submediocri faţă de complexitatea expresiei; nici faptul acesta nu e complet nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu