sâmbătă, 14 decembrie 2013

Urzeala unui proiect militar chinez iredentist


Un prinţ austriac de—acum bătrâior, prezentat ca o fiinţă elementară, prozaică, cumva zolistă, preocupat numai de sex şi vodcă, fără alte interese, capabil de o conversaţie anostă şi neimaginativă, Malko e caracterizat mai ales de perplexitatea frecventă (care, la un om trecut prin atâtea, dă de gândit), nădragii de alpaca şi înclinaţia de a sodomiza.
În general, psihologia personajelor lui Villiers nu e nici idealizată, nici caricaturizată, ci inexistentă, absentă: actanţi de bandă desenată.

Vechea gardă maoistă e încă de temut în capitalismul totalitar al lui Hu Jintao, ar putea pregăti atacarea Taiwanului; indiscreţia unui amant beat o aruncă pe Lou Zhao în vârtejul acestei conspiraţii.

După ce află întâmplător, de la amantul ei beat, despre o operaţiune pregătită în secret de comuniştii chinezi nereformaţi, Lou se trezeşte cu agenţii pe urmele ei.
Reuşind să fugă cu trenul din Beijing, căp. Zhao se adăposteşte la Chuen Ki, vărul ei, avicultor care locuieşte la periferia Shanghaiului.
Dar spionajul american pare, nu se ştie de ce, dispus să facă orice pentru a o ajuta.
Reţeaua securităţii chineze apare ca o cizelare a tiparului sovietic.
Malko, deşcă hârşită într—ale politicii, e nedumerit de amploarea eforturilor spionajului american de a o salva pe Lou, despre al cărei secret nu putuseră să fi ştiut americanii, şi care trebuia să vină la Tokio din alte motive (decât deconspirarea operaţiunii 'Dragonul Roşu', atacarea Taiwanului), aflând cu totul întâmplător, abia în ajunul plecării, de intenţiile militare ale iredentiştilor chinezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu