marți, 19 noiembrie 2013

‘Opt’, de Katherine Neville
, e povestea căutării unui legendar set de şah, dar, mai ales, a semnificaţiei ascunse a jocului: thriller cuprinzător, care alternează naraţiuni, una din Manhattanul începutului anilor ’70 în Africa, până în labirintul din Tassili, o alta în Europa sfârşitului de sc. XVIII, plus câteva racursiuri, toate însemnând ocazia aducerii în scenă a unor celebrităţi istorice, mai ales vedetele Revoluţiei franceze, Robespierre, Marat, Talleyrand, David, ţarina Ecaterina, Napoleon şi familia sa, ucigaşa lui Marat, Desmoulins, Dna. de Staël, chiar Wordsworth, deasemeni Carol cel Mare, marionete mânuite fără o iscusinţă deosebită, iar în racursiuri apar Richelieu, Voltaire, Euler, Bach, tapiserie străbătută de însufleţirea unei intrigi oculte.
Unele sunt lucruri care se citesc cu plăcere; autoarea nu dispune de cine ştie ce resurse literare, dar ceva din sentimentul Manhattanului transpare în vinietele satirice.
Nerecomandat conştiinţelor literare exigent, ‘Opt’ i—ar putea interesa pe cei în căutarea subiectelor de ocultism fantasmagoric, şi dispuşi să guste o aventură internaţională.
Romanul e gândit ca un caleidoscop istoric.
Pe la jumătatea romanului, plonjăm în paleoastronautică.
Acest gen de thrilleruri sunt supralicitări ale formulei ‘Şoimului maltez’.
Romanul e de un nivel literar destul de scăzut.

Bolşevicii au onorat amintirea lui Marat, numind astfel un cuirasat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu