‘Din plinãtatea Duhului Sfânt’. Un blog de literaturã şi psihologie. Tablete, eseuri, analize, racursiuri, adnotãri
duminică, 17 mai 2015
Sâmbãtã, dupã 10 ½ seara, citesc despre Eddie Dean; mai multe filme ale lui sunt recomandate: ‘Colorado Serenade’, ‘Wild West’ (‘Prairie Outlaws’ e o remaniere a aceluiaşi), ‘West to Glory’, existã şi o listã cu nouã westernuri predilecte, dar şi un film din ’57 cu Shirley Patterson, tonul e rezonabil, moderat. Dean nu e deloc dispreţuit de cãtre un cunoscãtor; dimpotrivã.
Formatul trebuie înţeles ca atare, în termenii sãi proprii; sunt mai ales westernuri pentru copii, westernuri de matineu, trãsãturile lor inconfundabile le dã nu precaritatea bugetului, ci intenţia, scopul. A existat un val imens, o subculturã popularã coerentã. Inapetenţa unora e lipsitã de semnificaţie prescriptivã; nu sunt pentru ei, atâta tot. Iar mulţi dintre cei care se pronunţã nici nu au început mãcar sã cunoascã universul, formatul, istoria acestor westernuri nepretenţioase. La vremea când Wayne le pãrãsea, încã mai urma sã fie lansaţi noi actori.
Starrett a fãcut 115 westernuri în 16 ani: echivalentul unei cariere în TV.
R. Hayden, Wakely, Wilson, Grant, Bannon (‘Red Ryder’) sunt alţi actori ai vremii aceleia.
Cariera lui Dean în westernuri a durat patru ani, cu şapte filme în ’46, cinci în ’47, cinci în ’48 (un al şaselea film e remanierea menţionatã); toate sunt fãcute de cãtre doi regizori.
Westernul nepretenţios, adresat cel mai adesea copiilor, a supravieţuit, o vreme, transformându-se, în TV.
Nici pe marele ecran inventivitatea nu fusese proscrisã. Iar lipsa ei provine mai degrabã din posibilitãţile modeste ale oamenilor, decât din imperativele formatului.
Locul estetic al celor mai multe dintre aceste westernuri nepretenţioase e alãturi de desenele animate, de filmele pentru copii, de unele comedii muzicale.
Direcţia culturii populare s-a schimbat foarte mult, iar ideea unui cinema adresat copiilor a primit alte forme.
Referitor la westernuri, aş menţiona din nou povestirile noastre cu haiduci; ca şi basmele şi unele naraţiuni folclorice, unde momentul de inefabil poate sã existe, sã survinã. Interesul estetic e dat de cãtre autori, nu de cãtre format.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu